A tejsav a szervezet megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen összetevő. A vegyületet főként az izomsejtek és a vörösvértestek termelik. Akkor keletkezik, amikor a szervezet alacsony oxigénszint mellett szénhidrátokat bont le energiaként való felhasználásra. Tulajdonságainak köszönhetően azonban széleskörűen alkalmazható: élelmiszerekben, gyógyszerekben, kozmetikumokban és még sok másban.
A CIKK TARTALMA
Mi az a tejsav?
A tejsav a természetben gyakran előforduló szerves vegyület. A vegyület az aludttejről kapta a nevét, amelyben megtalálható. Jellegzetes szúrós szaga van, amelyet az emberek kellemetlennek érezhetnek. Az emberi szervezet ezt a vegyületet különböző biokémiai átalakulások során használja fel. Nagyon fontos szerepet játszik a sejtek, szövetek és szervek megfelelő működésében.
Három fő felhasználási területe a szervezetben:
- mint a mitokondriumok fő energiaforrása,
- mint a glükóz előállításának prekurzora,
- mint jelzőmolekula.
A tejsav természetes módon is termelődik az izmokban hipoxiás körülmények között és akkor, amikor a szervezet kimerül az intenzív testmozgás következtében. Olyan élelmiszerekben is megtalálható, mint a savanyú tej, joghurt, író, kefir, savanyú káposzta, valamint egyes savanyúságok és erjesztett italok.
A tejsav tulajdonságai
Számos különböző tulajdonsága miatt a tejsav fontos ipari termék, amelyet kis (propilénglikol) vagy nagy (akrilpolimerek) vegyületek prekurzoraként használnak. Ezek a polimerek biológiailag lebomló, csomagoló- és címkézőanyagok gyártása során, protézisek gyártásában és a gyógyszerformulációs technológiában hasznosak.
A kozmetikai iparban a tejsavat hidratáló, antibakteriális és bőrfiatalító hatása miatt higiéniai és esztétikai termékekben, valamint szájhigiéniai termékekben használják. A tejsavszármazékokat, mint például a laktátésztereket, széles körben használják higroszkópos és emulgeáló tulajdonságaik miatt. A gyógyszeriparban adalékanyagként használják bőrgyógyászati és csontritkulás elleni gyógyszerek szintézisében.
A tejsav alkalmazása
A tejsavtermelő baktériumok számos típusa, köztük a Lactobacillus, probiotikumnak számít. Ezek a jótékony baktériumok támogatják az egészséges bélmikrobiomot, és ez számos más egészségügyi előnnyel járnak. A tejsavban gazdagabb élelmiszerek fogyasztásával a bélflóra pozitívan befolyásolható. Ez támogathatja az emésztőrendszer egészségét, segíthet a bélmozgások szabályozásában és a védő bélflóra erősítésében. Ezenkívül, mivel a bélmikrobiom kulcsszerepet játszik az immunitásban, egyes tanulmányok szerint a probiotikumok segíthetnek a gyulladás csökkentésében és az immunrendszer működésének támogatásában. Az egészséges hüvelynek rendelkeznie kell bizonyos típusú Lactobacillus baktériumokkal, amelyek nagy mennyiségű tejsavat termelnek. Egy tanulmány kimutatta, hogy a Lactobacillus baktériumok savasítják a hüvelyt, ami fontos a bakteriális hüvelygyulladás néven ismert állapot megelőzésében. Ezért a tejsavat hüvelyi úton (még terhesség alatt is) golyócskák vagy hüvelyi tabletták formájában alkalmazzák.
A tejsavat a kozmetikumokban is használják. Az AHA-savakat, például tejsavat tartalmazó kémiai hámlasztás eltávolítja az elhalt hámsejtek felső rétegét. A felületes kémiai hámlasztások általában 10-30%-os koncentrációban tartalmaznak tejsavat. Bár hámlasztásnak nevezik, a bőr nem hámlik észrevehetően. Ehelyett a kémiai hámlasztás utáni reggeli tisztításkor az elhalt hámsejtek leválnak a bőr felső rétegéről. A tejsavat tartalmazó kozmetikumok rendszeres használata javítja a bőr textúráját, színét és feszességét. Csökkenti a hiperpigmentációt, kisimítja a finom ráncokat és tisztítja a pórusokat.
A tejsav olykor káros
Bár a tejsav általában biztonságosnak tekinthető és számos egészségügyi előnnyel jár, egyeseknél mellékhatásokat okozhat. Az erjesztett élelmiszerek és a probiotikumok átmenetileg súlyosbíthatják az emésztési problémákat, valamint gázokat és puffadást okozhatnak. Egyes tanulmányok arra is utalnak, hogy a probiotikumok másképp hatnak az immunrendszer működésére az egészséges egyéneknél, mint az immunhiányos egyéneknél. Ezek a biztonsági aggályok azonban főként a probiotikus étrend-kiegészítőket használó, súlyos betegségben szenvedő emberekre vonatkoznak – nem pedig azokra, akik probiotikus tartalmú élelmiszereket, például fermentált tejsavas ételeket fogyasztanak. A tejsavat tartalmazó kozmetikai termékek biztonságosan használhatók, feltéve, hogy a termék koncentrációja legfeljebb 10%, pH-ja legalább 3,5. Különösen fontos, hogy fényvédőt használjunk, amikor tejsavat alkalmazunk a bőrön.
Készült a nowafarmacja.pl cikke nyomán