Táplálkozás · 2023.01.10.

Ezért érdemes rendszeresen fekete teát fogyasztani

A fekete tea nem csak egy ízletes ital – számos olyan előnye is van, amely elősegítheti az egészséget és a jó közérzetet. Az energia és az éberség fokozásától kezdve a megfázás elleni küzdelmen át a szív egészségének javításáig a fekete tea számos egészségügyi előnnyel bír, amelyek segíthetnek abban, hogy jobban érezzük magunkat. Kíváncsi vagy, mire jó a fekete tea? Összeállítottunk egy listát a fekete tea egészségre gyakorolt előnyeiről.

Antioxidánsokban gazdag

A camellia sinensis növényből készült többi teafajtához hasonlóan a fekete tea is rendkívül magas antioxidáns-tartalmú. Az antioxidánsok a szervezetben lévő szabad gyökök csökkentésére és a sejtek egészségének elősegítésére szolgálnak, sőt, segíthetnek a degeneratív betegségek és a rák bizonyos formáinak megelőzésében is. Mivel a fekete tea magas antioxidáns-tartalmú, az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek számos előnyét biztosítja.

Fokozza a szív egészségét

A fekete teával kapcsolatban számos tanulmányban kimutatták, hogy elősegíti a szív egészségének javítását. A fekete tea flavanoidokat tartalmaz, amelyek a fekete tea számos fontos egészségügyi előnyének kulcsát jelentik. A flavanoidok segíthetnek megelőzni a plakkok felhalmozódását a szervezet artériáiban, ami csökkenti a szívre nehezedő stresszt. Bár a kutatások még folynak, a fekete tea fogyasztása összefüggésbe hozható a szívroham és a szélütés kockázatának csökkenésével is.

Csökkenti az LDL-koleszterinszintet

Egyes kutatások azt mutatják, hogy az általános szívegészségügyön túl a fekete tea csökkentheti a vérben lévő LDL-koleszterinszintet, ami az úgynevezett „rossz” koleszterint. Más kutatások azt találták, hogy bár az össz- vagy HDL-koleszterinre nem mindig van hatással, az LDL-koncentrációt jelentősen csökkentheti.

Növeli az energiaszintet és az éberséget

Akár egy jó csésze teát keresel reggelente, akár egész napra szeretnél lendületet kapni, a fekete tea energizáló ital, amely segíthet növelni az éberséget és a koncentrációt. A fekete tea mérsékelt mennyiségű koffeint tartalmaz (körülbelül feleannyi, mint egy csésze kávé.) Ez egy kisebb energialöketet ad, anélkül, hogy a túlzott koffeinfogyasztás okozta idegesség vagy egyéb negatív mellékhatások jelentkeznének. A fekete teában lévő koffein a teában szintén jelen lévő teaninnal kombinálva segít a koncentráció és az éberség fokozásában.

Javítja a szájüreg egészségét

Más koffeintartalmú italokkal ellentétben, amelyek rengeteg cukrot tartalmazhatnak, a tea bizonyítottan jót tesz a száj egészségének. Tanulmányok kimutatták, hogy a fekete tea olyan vegyületeket tartalmaz, amelyek megtámadják a szájban lévő káros baktériumokat, így segíthet megelőzni a lepedék kialakulását. A fekete tea korlátozza a savtermelést is, amely szuvasodást okozhat. Bár a fekete tea nem helyettesíti a szokásos gyakorlatokat, mint a fogmosás és a fogselyem használata, de egy plusz lökést adhat a szájhigiéniának.

Ne csak főzetként igyuk!

Európában a teára szinte kizárólag forrázott italként gondolunk; fogunk egy vízforralót és 5 perc alatt elkészítjük a kedvenc italunkat. A sokrétű egészségügyi előnyök miatt azonban érdemes más felhasználási módokat is kipróbálni. A fekete tea füstös ízt ad a vörös húst vagy gombát tartalmazó leveseknek. Az ételek fekete teában való párolása sajátos aromát ad az ételeknek. Ha a rizs vagy a bab főzésekor a vizet teára cseréljük, kellemes füstös aromát kölcsönözhetünk az ételeknek. A tejbe áztatott fekete tea a pudingok nagyszerű „fűszere” is.

Jóváhagyott tartalom