Kalóriatáblázat · 2024.03.29.

A lencse kalória- és tápanyagtartalma

A lencse tápanyagtartalma és egészségügyi előnyei rendkívül fontosak a kiegyensúlyozott étrend szempontjából. Gazdag fehérjében, rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban, emellett hozzájárulhat az egészséges emésztéshez és a szív-és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Különböző ételekbe könnyen beilleszthető és hosszú ideig eltartható. Rendszeres fogyasztása javasolt.

A lencse (Lens culinaris) egy igen tápláló és egészséges hüvelyes növény, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz. A lencse gazdag fehérjében, rostban, ásványi anyagokban és vitaminokban, így kiváló választás lehet a kiegyensúlyozott étrend részeként. A lencse fogyasztása hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint a testsúly kontrollálásához. Az alábbiakban részletes tápanyagtáblázatot találsz a lencse 100 grammra vetítve.

Tápanyagtáblázat

TápanyagMennyiség 100g-ban
Energia353 kcal
Fehérje25,8 g
Szénhidrát63,1 g
Zsír1,1 g
Rost10,7 g
Kalcium56 mg
Vas7,5 mg
Magnézium71 mg
Foszfor180 mg
Kálium677 mg
Cink3,3 mg
réz0,8 mg
Mangán1,3 mg
Szelén8,2 µg
C-vitamin4,5 mg
Tiamin (B1-vitamin)0,8 mg
Riboflavin (B2-vitamin)0,2 mg
Niacin (B3-vitamin)2,1 mg
Pantoténsav (B5-vitamin)1,5 mg
Pyridoxin (B6-vitamin)0,4 mg
Folsav (B9-vitamin)479 µg
Cholin79,2 mg
Béta-karotin27 µg
Lutein és zeaxantin191 µg

A lencse tápanyagtartalma

A lencse kiváló fehérjeforrás, amely fontos építőköve a szervezet számára. Emellett magas rosttartalma hozzájárulhat az egészséges emésztéshez és a teltség érzéséhez. A lencse alacsony zsírtartalma és magas ásványi anyag tartalma miatt ideális választás lehet a szív- és érrendszer egészségének megőrzése szempontjából.

A lencse vitamin- és ásványianyag-tartalma

A lencse számos fontos ásványi anyagot tartalmaz, mint például kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, cink és mangán. Emellett számos vitamin is megtalálható benne, mint például a B-vitaminok (B1, B2, B3, B5, B6, B9), C-vitamin, valamint béta-karotin, lutein és zeaxantin.

A lencse egészségügyi előnyei

A lencse fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. A magas fehérje- és rosttartalom segíthet a testsúly kontrollálásában és a teltség érzésének fenntartásában. Emellett a lencsében található ásványi anyagok és vitaminok hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint az egészséges emésztés támogatásához.

Hogyan fogyasszuk a lencsét?

A lencse sokoldalúan felhasználható és könnyen beilleszthető az étrendbe. Lehetőség van belőle levest, köretet, salátát, vagy akár főételt készíteni. A lencse hosszú ideig eltartható, könnyen elkészíthető és gazdag tápanyagokban, így érdemes rendszeresen beiktatni az étrendbe.

A lencse rendkívül tápláló és egészséges élelmiszer, amely számos fontos tápanyagot tartalmaz. A magas fehérje-, rost-, ásványi anyag- és vitamin-tartalma miatt ideális választás lehet a kiegyensúlyozott étrend részeként. Rendszeres fogyasztása hozzájárulhat az egészséges emésztéshez, a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez, valamint a testsúly kontrollálásához.