A sárgarépa (daucus carota) az Apiaceae család népszerű gyökérzöldsége, amely hihetetlenül sokoldalúan felhasználható. Fogyasztjuk nyersen rágcsálnivalóként vagy salátákban, főzve levesekhez és köretekhez vagy édes süteményekhez adva. Bár a legtöbbünknek a sárgarépa élénk narancssárga színe jut eszébe, a sárgarépa eredetileg halványabb sárga és lila színű lehetett.
A CIKK TARTALMA
A sárgarépa az egyik legismertebb konyhakerti zöldségünk, egész évben megvásárolható a zöldségpiacokon és a boltokban, mégsem fogyasztjuk rendszeresen. A tudatos sárgarépa fogyasztás főként a gyermektáplálkozásra vonatkozik; felnőtt korban már kevesebb figyelmet szentelünk ennek a vitaminokban gazdag zöldségnek.
A növény leggyakrabban fogyasztott része a gyökér, bár a szár és a levelek is ehetők, ezeket a világ egyes részein fűszernövényként vagy salátalevélként használják. A nyugati étrendben a sárgarépa fontos karotin-forrás, így értékes forrása az A-vitamin szükségletünknek.
Gazdag étrendi karotinoid forrás
Ahogy az angol nevéből (carrot) is láthatjuk, a sárgarépa gazdag növényi vegyületekben, az úgynevezett karotinoidokban; ezek a vegyületek a gyökérben halmozódnak fel, abban a részben, amelyet a legszívesebben fogyasztunk. A sárgarépában található karotinok mintegy 80 százaléka egy béta-karotin nevű típus, amelyet gyakran neveznek pro-A-vitaminnak, mivel bélrendszerünkben A-vitaminná alakítjuk át. Ezek a karotinoidok többségükben a gyökér húsában vagy külső részében találhatók. A karotinoidok fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében – a régi mese, miszerint a sárgarépa fogyasztása segít a sötétben való látásban, nem kevés igazságot tartalmaz.
A karotinoidok emellett hozzájárulnak a jól működő immunrendszer fenntartásához, fontosak a bőrünk és az egészséges öregedés szempontjából, illetve támogatják a nyálkahártyánkat olyan fontos területeken, mint a légzőrendszer. Érdekes módon, ha a sárgarépát sütéssel, pirítással, grillezéssel vagy mikrohullámú sütéssel főzzük, javíthatjuk, vagy legalábbis megőrizhetjük karotinoidtartalmát. Pürésítve és egy kis zsírral vagy olajjal fogyasztva még inkább növelhetjük a pro-vitamin tartalmának felszívódását.
A sárgarépa vitamin tartalma és az immunrendszer
Az utóbbi években, sőt évtizedekben rengeteg kutatás foglalkozott azzal, a különböző vitaminok milyen mértékben képesen segíteni az immunrendszer működését. A C-vitamin jótékony hatását mindenki ismeri, de gyakran megfeledkezünk róla, hogy az emberi test természetes védekezőrendszerének működéséhez más vitaminok is szükségesek.
Többet között az A-vitamin is hozzájárul az immunrendszer erősítéséhez. A tudomány mai ismeretei szerint ez a csecsemőmirigy fokozott működésének köszönhető, amit a sárgarépa antioxidáns tartalma tesz lehetővé. A megfelelő mennyiségben fogyasztott karotin hozzájárul a fehérvértestek szaporodásához, valamint növeli a T-sejtek számát.
A vizsgálatok arra is rámutatnak, hogy a természetes módon bevitt béta-karotin sokkal hatékonyabb és jobb élettani hatásokkal rendelkezik, mint a szintetikus módon fogyasztott béta-karotin.
Támogathatja a koleszterinszint egyensúlyát és a szív egészségét
A sárgarépa rost-, valamint C-vitaminforrás, amelyek hozzájárulnak szívvédő tulajdonságaihoz. Úgy tűnik, a sárgarépa segít módosítani a koleszterin felszívódását is, és ennek következtében javíthatja a koleszterin egyensúlyát. E bizonyítékok nagy része azonban állatkísérletekből származik, és több humán kísérletre van szükség, mielőtt a szívre gyakorolt jótékony hatás megerősíthető lenne.
A Foods folyóiratban megjelent cikk arról számolt be, hogy a sárgarépában található fenolos vegyületek csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Ezek a vegyületek antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek segítenek a normál vércukor- és koleszterinszint fenntartásában is.
A sárgarépa segít a vérnyomás szabályozásában
A sárgarépában lévő kálium kulcsszerepet játszik a vérnyomás szabályozásában. Ez az ásványi anyag kiegyensúlyozza a nátriumszintet, és segít a felesleges nátriumot és folyadékot kisöpörni a szervezetből, ami tehermentesíti a szívet. Emiatt a sárgarépa akkor is jó választás, ha a túl sok sós étel elfogyasztása után valami egészségesre vágyunk.
A Journal of the American Heart Association nevű folyóiratban közzétett 2020-as metaanalízis kutatásai szerint a sárgarépa – néhány más gyümölcs és zöldség mellett – a legnagyobb előnyökkel jár a szív- és érrendszeri egészségre nézve.
Segíthet a fogyási célok elérésében
A sárgarépa alacsony kalóriatartalmú és jó rostforrás, a kutatások szerint a zöldségek, például a sárgarépa beiktatása az étrendbe segít növelni a teltségérzetet és a jóllakottság érzését. Viszont egyes fogyókúrák esetében, például a nagyon alacsony szénhidráttartalmú diéták során inkább kerüljük a sárgarépát, mivel az egyszerű szénhidrátok tekintetében jelentős mennyiséggel rendelkezik. Ez a megközelítés figyelmen kívül hagyja a sárgarépa egyéb egészségügyi előnyeit és azt a tényt, hogy egészben fogyasztva a sárgarépa szerkezete, rost- és magas víztartalma segít visszafogni az étvágyat. Természetes édessége az étrendben lévő egyéb cukrok csökkentésében is hasznos lehet.
Csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát
A védő hatású növényi vegyületek azt jelentik, hogy a sárgarépát összefüggésbe hozták a rák kockázatának csökkenésével, bár az ezt alátámasztó bizonyítékok nem meggyőzőek. A csökkent kockázat annak köszönhető, hogy a sárgarépát olyan emberek fogyasztják, akik nagyobb valószínűséggel fogyasztanak egészséges, sokféle zöldségben gazdag étrendet.
A sárgarépában található antioxidánsok számos rákos megbetegedés, köztük a tüdő-, a vastagbél-, a prosztata- és a leukémia kockázatának csökkenésével kapcsolatba hozhatók. A béta-karotin nevű karotinoid antioxidánsról kiderült, hogy a rákos megbetegedések, köztük a vastagbélrák alacsony arányával hozható összefüggésbe. A sárgarépa egy másik karotinoidot, a likopint is tartalmazza. A likopin képes felvenni a harcot a rák ellen, – például a gyomor-, prosztata-, tüdő- és mellrák ellen –, és egy 2022-es tanulmány szerint az érrendszer egészségével és a szív- és érrendszeri rendellenességek megelőzésével is összefüggésbe hozható.
A sárgarépa és az A-vitamin
A sárgarépa legfőbb és legismertebb tápanyagaként a béta-karotint szoktuk emlegetni, amely az egyik legismertebb és leghatékonyabb antioxidáns, így hozzájárul a kártékony szabad gyökök szaporodásához.
A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, azaz az emberi szervezet béta-karotinból állítja elő az A-vitamint. Egy egységnyi A-vitamin előállításához hat egységnyi béta-karotinra van szükség. Az A-vitamin kiváló szolgálatot tesz a szem és a nyálkahártya egészségének megőrzésében. Tudni kell azonban, hogy zsírban oldódó vitaminról van szó, ami a szervezetből csak lassabban képes kiürülni. Ez azt jelenti, hogy extrém bevitel esetén túladagolható. A természetes táplálkozás során bevitt A-vitamin mennyiség csak nagyon ritka esetben érheti el azt a szintet, amikor már vitamin mérgezésről beszélhetünk.
Az A-vitamin hiány
Amennyiben súlyos A-vitamin hiány lép fel, jellemzően farkasvakság jelentkezik. Farkasvakságnak a szürkületi vakságot nevezzük, amikor a szem rosszul alkalmazkodik a megváltozott fényviszonyokhoz. Az ideghártya fény- és színérzékelő receptorai számára az A-vitamin létfontosságú; ha nem áll rendelkezésre, szürkületi vakság alakulhat ki.
A gyermekkori vakság leggyakoribb kiváltó oka az elégtelen A-vitamin fogyasztás, noha napi egyetlen sárgarépa elfogyasztása megbízhatóan megoldaná ezt a problémát. Az A-vitamin hiányból adódó vakság elsősorban a szegényebb fejlődő országokban jellemző.
Mindenki számára biztonságos a sárgarépa?
Az emberek többsége számára a sárgarépa a kiegyensúlyozott, egészséges étrend részeként általában biztonságosnak tekinthető, kivéve, ha allergiásak vagyunk rá. A sárgarépára való allergia Európa egyes részein valószínűbbnek tűnik, mint a világ más részein, és a pollen-élelmiszer keresztreakcióval hozható összefüggésbe. Ha érzékenyek vagyunk a nyírfapollenre vagy a kökénypollenre, akkor a sárgarépa is nagyobb valószínűséggel válthat ki allergiás reakciókat. Ez az esetek többségében bizsergést vagy viszketést okozhat a szájban, de egyeseknél torokduzzanatot vagy súlyos allergiás sokkot (anafilaxia) is kiválthat.
Túlzott mennyiségben fogyasztva a sárgarépa a karotinémia nevű állapothoz vezethet, amikor a bőr sárgás színűvé válik. Napi körülbelül 1 kg levet vagy nyers sárgarépát fogyasztva, ritka esetekben neutropeniával (a fehérvérsejtek csökkent szintje) és amenorrheával (a menstruáció megszűnése) is összefüggésbe hozták.
Hogyan készítsük el a sárgarépát?
A sárgarépa vitamin tartalma abban az esetben hasznosítható a legjobban, ha a sárgarépát főve fogyasztjuk. Az általános tévhit szerint minden zöldség és gyümölcs táplálóbb és egészségesebb nyersen, de ez nem igaz minden esetben. A vastag sejtfalak miatt a nyersen fogyasztott sárgarépa béta-karotin tartalmának csupán negyedét tudjuk hasznosítani, míg főtt állapotban ez az érték bőven meghaladhatja az ötven százalékot.
A magyarázat egyszerű; a főzés során a vastag sejtfalak olyan mértékben károsodnak, amelynek köszönhetően elérhetővé válnak a sejtben raktározott értékes vitaminok és tápanyagok.
Most, hogy már ismerjük a sárgarépa számos egészségügyi előnyét, így nézzük meg, hogyan lehet a legjobban elkészíteni. A sárgarépa sokféle formában és méretben létezik, sőt, még színben is: a lila, fehér és halvány sárga sárgarépa a leggyakrabban látott változat az élénk narancssárga mellett. Az élelmiszerboltban vásárolhaunk normál méretű sárgarépát vagy úgynevezett „bébirépát”, így szélesebb körű felhasználási lehetőséget kapunk.
A gyerekek számára tápláló és egyszerű nassolnivaló a bébirépa mogyoróvajjal, humusszal vagy kenhető tejtermékekkel. A ropogós finomság más zöldségekkel, például zellerrel, uborkával és paradicsommal párosítható is kellemes ízharmóniát teremt. A sárgarépa nyersen és ropogósan fogyasztva is nagyszerű, de más ételekkel együtt főzve is változatosan használható. Próbáljuk ki a szeletelt sárgarépát sütőben sütni burgonyával és hagymával, vagy serpenyőben olajban megpirítani. A sárgarépát fel is apríthatjuk, vajjal vagy sajttal összekeverve ízletes köretet készíthetünk belőle. Bárhogyan is döntünk a sárgarépa elkészítésével kapcsolatban, kellemes édeskés ízének köszönhetően élvezettel fogyaszthatjuk.
A sárgarépa tápanyagtartalma
TÁPANYAG | MENNYISÉG |
Víztartalom (g) | 92,41 |
Energia (kcal) | 22 |
Fehérje (g) | 0,72 |
Zsír (g) | 0,12 |
Szénhidrát (g) | 5,3 |
Rost | 1,72 |
Kalcium (mg) | 70 |
Vas (mg) | 0,7 |
Magnézium (mg) | 45 |
Foszfor (mg) | 24 |
Kálium (mg) | 396 |
Nátrium (mg) | 170 |
Cink (mg) | 0,19 |
Mangán (mg) | 0,133 |
Szelén (mikrogramm) | 1 |
C-vitamin (mg) | 1,85 |
B1-vitamin (mg) | 0,016 |
B2-vitamin (mg) | 0,03 |
Niacin (mg) | 0,29 |
Pantoténsav (mg) | 0,095 |
B6 vitamin (mg) | 0,04 |
Folát (mikrogramm) | 23 |
Folsav (mikrogramm) | 0 |
B12 vitamin (mg) | 0 |
A-vitamin (NE) | 122 |
A-vitamin (RAE) | 6 |
Retinol (mikrogramm) | 0 |
D-vitamin (mikrogramm) | 0 |
D-vitamin (NE) | 0 |
Telített zsírsav (g) | 0,012 |
Egyszeresen telítetlen zsírsav (g) | 0,022 |
Többszörösen telítetlen zsírsav (g) | 0,043 |
Koleszterin (mg) | 0 |