Táplálkozás · 2023.12.09.

Étrend koraszülött baba szoptatásához: Milyen ételeket fogyasszunk?

A szoptatási időszak nagyon fontos mind az anya, mind az újszülött életében. Még fontosabbá válik, ha egy kissé koraszülöttként született babáról van szó. Akkor a koraszülött baba szoptatásakor az étrendnek jelentősen meg kell-e térnie a megfelelő időben született újszülöttet szoptató anya étrendjétől? Derítsük ki!

Kezdjük azzal a fontos, de még mindig kevéssé ismert ténnyel, hogy az étrend nincs hatással a tej összetételére, vagyis arra, hogy mennyi fehérjét, szénhidrátot és zsírt tartalmaz. Az anya étrendje nem tesz jelentős különbséget a tej vitamin- és ásványianyag-tartalmát illetően. Az anya táplálkozása valószínűleg befolyásolja a tejzsír minőségét és a zsír által hordozott egyes komponenseket – pl. A-, D-, E-vitaminokat. Az étrend a tejben lévő jód és szelén mennyiségét is befolyásolhatja.

Ezért nem szabad az anya étrendjét démonizálni, és nem szabad azt sugallni, hogy az étrend bizonyos összetevői valahogyan átjárják a tejet, amelyet az újszülött később fogyaszt. Még egy nem teljesen tökéletesen kiegyensúlyozott étrend mellett is képes a szervezet a legjobb minőségű táplálékot előállítani a baba számára. A legfontosabb információ a szoptatáshoz szükséges étrenddel kapcsolatban (koraszülöttek, de bármely újszülött esetében is) a következő: a szoptató anya étrendjének normális, egészséges, standard étrendnek kell lennie.

Milyen mítoszokat kell eloszlatni?

  • Nyers ételek fogyasztása – bár a terhesség alatt tilos olyan ételeket fogyasztani, mint a sushi, a tatár és a nyers tojás, ez a szabály a szoptatás alatt már nem érvényes;
  • könnyen emészthető étrend – ennek az étrendnek az alkalmazása szoptatás alatt csak akkor indokolt, ha a szülés nagyon nehéz (pl. vérveszteséggel járó), császármetszéssel történt, vagy ha az anya emésztőrendszerével problémák vannak – más esetekben nincs szükség könnyen emészthető étrendre, és a puffadást okozó nehéz ételek semmilyen módon nem jutnak be a véráramba, hogy hatással legyenek a babára;
  • A laktózmentes diéta és a csecsemő kólikája – nincs ok arra, hogy a laktózmentes vagy tejmentes diétát megelőző intézkedésként alkalmazza a szoptató anya, és nincs ok arra sem, hogy a csecsemőkólika miatt megszakítsa a szoptatást. Egy koraszülött baba számára is az anyatej a legjobb táplálkozási lehetőség (néha dúsító készítmények stb. hozzáadásával), és az anya étrendje – ismétlem – nincs hatással a baba emésztési panaszaira;
  • fűszeres ételek, erős fűszerek és ezek ízének átvitele a tejbe – bizonyos mértékig az anyatej íze változhat az étrendnek megfelelően, de ez semmiképpen sincs negatív hatással a baba fejlődésére, sőt, ha a baba érzékeli az anyatejben lévő különböző ízeket, gyorsabban megtanulja a különböző ízeket, és könnyebben elfogadja a diéta bővítése során adott ételeket.

Mit kell kerülnie a szoptató anyának?

Ezek a szabályok nemcsak a szoptatási időszakra vonatkoznak, hanem mindenki étrendjére – beleértve az étrendje bővítése alatt álló gyermekét és mindazokat, akik aggódnak az egészségéért. Az étrendben minimálisra kell csökkenteni:

  • Transzzsírokat és telített zsírsavakat (pl. a feldolgozott élelmiszerekben, kekszekben és süteményekben, sós rágcsálnivalókban, margarinokban, édességekben stb,)
  • cukrot (feleslegesen, főként szirupok, fehér cukor, maláta stb. formájában),
  • színezékek, tartósítószerek, ízfokozók, az élelmiszerekhez hozzáadott összetevők, különösen a természetes helyett szintetikusak;

Mit kell tartalmaznia a koraszülötteket szoptató anyuka étrendjének (nem kizárólagosan)?

  • zöldség és gyümölcs – lehetőleg legalább napi 5 adag (1 adag zöldség vagy gyümölcs kb. 80-100 grammot jelent),
  • teljes kiőrlésű gabonakészítmények (pl. barna rizs, teljes kiőrlésű tésztafélék, hajdina- és gyöngyöktészta, teljes kiőrlésű kenyér, teljes kiőrlésű liszt),
  • fehérjeforrások – sovány húsok, hal, tejtermékek, tojás (lehetőleg 1,5-2%-os zsírtartalmú, félig sovány tejtermékek),
  • diófélék, magvak, magvak, növényi zsírok (figyeljünk a kalóriaértékükre, és korlátozzuk magunkat napi 1-2 marék/kanálnyi mennyiségre ezekből a termékekből),
  • víz (a megfelelő hidratáltság alapvető összetevője, és így az anyatej képződésének alapja – kb. 1,5-2 liter naponta).

Készült a nowafarmacja.pl cikke nyomán