A zöldborsó a világ számos területén népszerű zöldség. A borsószemek táplálóak, illetve meglehetősen sok rostot és antioxidánst tartalmaznak. Emellett kutatások támasztják alá, hogy segíthetnek csökkenteni bizonyos krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, például a szívbetegségekét és a rákét. Ugyanakkor tudni kell, hogy egyesek azt állítják, a zöldborsó káros, és kerülendő a benne található antinutriensek miatt, amelyek puffadást okozhatnak. Ez a cikk részletesen megvizsgálja a zöldborsót, hogy eldönthessük, egészséges-e vagy inkább korlátozni kell a fogyasztását.
A CIKK TARTALMA
Mi a zöldborsó?
A zöldborsó vagy egyszerűen csak „borsó” a Pisum sativum növény által termelt hüvelyekből származó apró, gömbölyű mag. Több száz éve része az emberi táplálkozásnak, és szinte az egész világon fogyasztják.
Növénytani értelemben szigorúan véve a zöldborsó nem zöldség. A hüvelyesek családjába tartozik, amely olyan növényekből áll, amelyek magokat tartalmazó hüvelyeket termelnek. A lencse, a csicseriborsó, a bab és a földimogyoró tartozik a rokonságába. A zöldborsót azonban rendszerint zöldségként készítjük és fogyasztjuk, ezért ez a cikk is így fog hivatkozni rá. Fagyasztott, friss vagy konzervált változatban is megtalálható. A borsónak számos fajtája létezik, többek között a sárgaborsó, a fekete szemű borsó és a lila borsó. Magyarországon a zöldborsó fogyasztása elterjedt, illetve a sárgaborsó jelenik meg gyakrabban az egészséges táplálkozás híveinek asztalán. A csicseriborsó szintén népszerű fajta, amelyek hasonló megjelenése miatt összetéveszthető a zöldborsóval. Íze és tápanyagtartalma némileg különbözik.

A borsó laktató és kiváló fehérjeforrás
A zöldborsó az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, ami a magas rosttartalma mellett az egyik fő oka annak, hogy olyan laktató. A fehérjefogyasztás növeli bizonyos hormonok szintjét a szervezetben, amelyek csökkentik az étvágyat. A fehérje a rostokkal együtt lassítja az emésztést és elősegíti a teltségérzetet. A megfelelő mennyiségű fehérje és rost bevitele természetes módon csökkentheti a nap folyamán elfogyasztott kalóriák számát, mivel az étvágyat kordában tartja.
A zöldborsó egyedülálló fehérjetartalma miatt kiváló választás azok számára, akik nem fogyasztanak állati eredetű termékeket. Fontos azonban megjegyezni, hogy a borsó nem teljes értékű fehérjeforrás, mivel nem tartalmaz metionin nevű aminosavat. Annak érdekében, hogy az összes esszenciális aminosavból elegendő mennyiséghez jussunk, a hiány pótlása érdekében mindenképpen fogyasszunk más fehérjeforrást is. A megfelelő mennyiségű fehérje fogyasztása az izomerő és a csontok egészségének elősegítése szempontjából is fontos. Emellett fontos szerepet játszik a fogyásban és a testsúly fenntartásában is.
A borsó rosttartalma jótékonyan hathat az emésztésre
A zöldborsó lenyűgöző mennyiségű rostot tartalmaz, amely bizonyítottan számos előnnyel jár az emésztés egészségére nézve. Először is, a rostok táplálják a bélrendszerben lévő jó baktériumokat, ami egészségesen tartja azokat, és megakadályozza, hogy az egészségtelen baktériumok túlszaporodjanak. Ez csökkentheti néhány gyakori gyomor-bélrendszeri betegség, például a gyulladásos bélbetegség, az irritábilis bél szindróma és a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
Ráadásul a zöldborsóban lévő rostok nagy része oldhatatlan, ami azt jelenti, hogy nem keveredik a vízzel, hanem inkább „térfogatnövelőként” funkcionál az emésztőrendszerben. Ez azt jelenti, hogy súlyt ad a székletnek, és segíthet abban, hogy az ételek és a hulladékok gyorsabban áthaladjanak az emésztőrendszeren.
Támogatja az egészséges vércukorszint-szabályozást
A zöldborsó számos olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely segíthet a vércukorszint szabályozásában. Először is, viszonylag alacsony a glikémiás indexe, amely azt mutatja, hogy milyen gyorsan emelkedik a vércukorszintünk egy adott étel elfogyasztása után. A sok alacsony glikémiás indexű élelmiszert tartalmazó étrend bizonyítottan segít a vércukorszint. Ráadásul a zöldborsó rostokban és fehérjében gazdag, ami jótékonyan hathat a vércukorszint szabályozására, a rostok ugyanis lassítják a szénhidrátok felszívódásának sebességét, ami elősegíti a vércukorszint lassabb, stabilabb emelkedését, ahelyett, hogy kiugró értékek jelentkeznének. Emellett egyes tanulmányok szerint a fehérjében gazdag ételek fogyasztása segíthet a vércukorszint stabilizálásában a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyéneknél.
A zöldborsó vércukorszintre gyakorolt hatásairól ismert, hogy csökkentik számos betegség, többek között a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát.
Védelmet nyújthat egyes krónikus betegségekkel szemben
A zöldborsónak számos olyan tulajdonsága van, amely segíthet megelőzni néhány krónikus betegséget.
A zöldborsó megfelelő mennyiségű szívbarát ásványi anyagot, például magnéziumot, káliumot és kalciumot tartalmaz. Az ezekben a tápanyagokban gazdag étrend segíthet a magas vérnyomás megelőzésében, amely a szívbetegségek egyik fő kockázati tényezője. A szív egészségére is pozitív hatással lehetnek. A zöldborsó és a hüvelyesek magas rosttartalma bizonyítottan csökkenti az összkoleszterinszintet és a „rossz” LDL-koleszterinszintet, amelyek emelkedett érték esetén növelik a szívbetegségek kockázatát. A zöldborsó flavonolokat, karotinoidokat és C-vitamint is tartalmaz, olyan antioxidánsokat, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a szívbetegségek és a stroke valószínűségét, mivel képesek megakadályozni a sejtek károsodását.
A zöldborsó rendszeres fogyasztása csökkentheti a rák kockázatát, főként a borsó antioxidáns-tartalmának és a szervezetben lévő gyulladást csökkentő képességének köszönhetően. A zöldborsó szaponinokat is tartalmaz, olyan növényi vegyületeket, amelyek rákellenes hatásukról ismertek. Számos tanulmány kimutatta, hogy a szaponinok segíthetnek megelőzni számos ráktípust, és képesek gátolni a daganatok növekedését. Ezenkívül számos olyan tápanyagban gazdagok, amelyekről ismert, hogy csökkentik a rák kockázatát, köztük a K-vitaminban, amely különösen hasznos lehet a prosztatarák kockázatának csökkentésében.
A zöldborsónak van néhány olyan tulajdonsága, amelyről ismert, hogy segíti a vércukorszint szabályozását, ami fontos tényező a cukorbetegség megelőzésében és ellenőrzésében.
Rostjai és fehérjéi megakadályozzák, hogy a vércukorszint túl gyorsan emelkedjen, ami segít kordában tartani a cukorbetegséget. Ráadásul a zöldborsó alacsony glikémiás indexe (GI) miatt cukorbeteg-barát élelmiszer, mivel nem valószínű, hogy megemeli a vércukorszintet. Emellett megfelelő mennyiségű magnéziumot és B-vitamint is tartalmaznak a K-, A- és C-vitaminok mellett. Mindezek a tápanyagok bizonyítottan segítenek csökkenteni a cukorbetegség kockázatát.
A borsó fogyasztás árnyoldala: az antinutriensek
A zöldborsó bőséges tápanyagtartalma ellenére van egy árnyoldala a tápanyagtartalmának: antinutrienseket tartalmaz. Ezek olyan anyagok, amelyek számos élelmiszerben, például hüvelyesekben és gabonafélékben megtalálhatóak, és amelyek zavarhatják az emésztést és az ásványi anyagok felszívódását.
Bár ezek általában nem jelentenek gondot a legtöbb egészséges ember számára, egészségügyi hatásaikat mégis fontos szem előtt tartani. Az alultápláltság kockázatának kitett egyének mellett nagyobb valószínűséggel érintik azokat, akik a hüvelyeseket alapvető élelmiszerként fogyasztják.
A zöldborsóban található két legfontosabb antinutriens a fitinsav, illetve a lektinek. A fitinsav megzavarhatja az ásványi anyagok, például a vas, a kalcium, a cink és a magnézium felszívódását. A lektinek olyan tünetekkel járnak, mint a gázok képződése és a puffadás, és zavarhatják a tápanyagok felszívódását. Ezeknek az antinutrienseknek a szintje általában alacsonyabb a borsóban, mint más hüvelyesekben, így nem valószínű, hogy problémát okoznának, kivéve, ha gyakran fogyasztjuk őket.
Létezik néhány módszer, amellyel segíthetjük megelőzni az antinutriensek káros hatásait. A borsót fogyasszuk észszerű mennyiségben. Étkezésenként elegendő 150-180 gramm zöldborsó fogyasztása. Nagyobb valószínűséggel okoz problémát, ha nagy mennyiségben fogyasztják. Kísérletezzünk az elkészítési módokkal. Az erjesztés, a csíráztatás és az áztatás segíthet a zöldborsóban lévő antinutriensek mennyiségének csökkentésében. Fogyasszuk őket teljesen megfőzve. A nyers borsóban magasabb az antinutriensek szintje, ami miatt nagyobb valószínűséggel okoz emésztési panaszokat.
Recept ötletek
A borsó párolása vagy nyersen fogyasztása lehet a legjobb módja annak, hogy megőrizzük tápértékeit. A zöld borsót nyersen, egyenesen a hüvelyből is fogyaszthatjuk, de a konyhákban jellemzően a párolt és főtt változatoknak van szerepe.
Egyes fajták, mint például a feketeszemű borsó, nem fogyaszthatók nyersen. A feketeszemű borsót általában szárítva, fagyasztva vagy konzervben, előfőzve vásárolhatjuk meg. A magyarországi elterjedése azonban rendkívül ritka – az elnevezéssel sokan csupán a The Black Eyed Peas nevű amerikai hiphop- és popegyüttes kapcsán találkoztak.
A cukorborsó nyersen is finom, és az ember megeheti az egészet, beleértve a hüvelyt is. A konzervborsó általában lecsöpögtetve és leöblítve fogyasztható, de a főzelékekhez és levesekhez is hozzáadhatjuk – ideális esetben a főzési folyamat végén, hogy ne főzzük túl.
BORSÓSALÁTA
Pároljunk meg néhány marék kerti borsót. Keverjük össze egy kis marék friss menta- vagy bazsalikomlevéllel és feta sajtdarabkákkal vagy főtt halloumival. Tálalás előtt locsoljuk meg extra szűz olívaolajjal és citromlével.
A borsó tápanyag- és vitamintartalma
TÁPANYAG | MENNYISÉG |
Súly | 100 g |
Kalória | 81 |
Zsír | 0,4 g |
Fehérje | 5,4 g |
Szénhidrát | 14,5 g |
Cukor | 5,7 g |
Rost | 5,7 g |
Koleszterin | 0 |
Telített zsírok | 0,1 g |
Transzzsírsavak | 0 |
Kalcium | 25 mg |
Vas, Fe | 1,5 mg |
Kálium, K | 244 mg |
Magnézium | 33 mg |
Foszfor, P | 108 mg |
Nátrium | 5 mg |
Cink, Zn | 1,2 mg |
Réz, Cu | 0,2 mg |
Mangán | 0,4 mg |
Szelén, Se | 1,8 μg |
A-vitamin, RAE | 38 μg |
C-vitamin | 40 mg |
Tiamin (B1) | 0,3 mg |
Riboflavin (B2) | 0,1 mg |
Niacin (B3) | 2,1 mg |
B5-vitamin (PA) | 0,1 mg |
B6-vitamin | 0,2 mg |
Folsav (B9) | 65 μg |
Folsav | 0 |
Élelmiszer folsav | 65 μg |
Folsav-DFE | 65 μg |
Kolin | 28,4 mg |
B12-vitamin | 0 |
Retinol | 0 |
Karotin, béta | 449 μg |
Karotin, alfa | 21 μg |
kriptoxantin, béta | 0 |
A-vitamin | 765 NE |
Likopin | 0 |
Lut + Zeaxantin | 2477 μg |
E-vitamin | 0,1 mg |
D-vitamin | 0 |
D-vitamin (NE) | 0 NE |
K-vitamin | 24.8 μg |
Szacharóz | 5 g |
Glükóz (dextróz) | 0,1 g |
Fruktóz | 0,4g |
Laktóz 0g | 0 |
Maltóz 0,2g | 0,2 g |
Galaktóz 0g | 0 |
Egyszeresen telítetlen zsírok | 35 mg |
Többszörösen telítetlen zsírok | 187 mg |
Omega 3 zsírsavak | 35 mg |
Omega 6 zsírsavak | 152 mg |
Omega 3 és Omega 6 aránya | 0,23 |
Omega 6 és Omega 3 aránya | 4,34 |