Táplálkozás · 2022.12.07.

Egészséges-e a napraforgóolaj?

A napraforgóolajat a közönséges napraforgó növény magjainak préselésével állítják elő. Gyakran reklámozzák egészséges olajként, mivel telítetlen zsírokat tartalmaz, amelyek jótékony hatással lehetnek a szív egészségére.

A napraforgóolaj lehetséges előnyei azonban a típusától és tápanyag-összetételétől is függnek. Ráadásul a túl sok napraforgóolaj használata árthat az egészségnek. Ez a cikk a napraforgóolaj különböző típusait, azok lehetséges előnyeit és hátrányait mutatja be, valamint rámutat abban, miben különbözik a napraforgó olaj más növényi olajoktól.

A napraforgóolaj különböző típusai

Az európai piacokon jellemzően négyféle napraforgóolaj kapható, amelyek mindegyike különböző zsírsavösszetételű napraforgómagból készül.

Ezek közé tartozik :

  • a magas linolsavtartalmú (68% linolsav),
  • a közepes olajsavtartalmú (65% olajsav),
  • a magas olajsavtartalmú (82% olajsav) és
  • a magas sztearinsav/magas olajsavtartalmú (72% olajsav, 18% sztearinsav).

Ahogy a nevük is mutatja, egyes napraforgóolajok magasabb linolsav- vagy olajsavtartalommal rendelkeznek.

A linolsav, közismert nevén omega-6, egy többszörösen telítetlen zsírsav, amelynek szénláncában két kettős kötés található. Eközben az olajsav, vagy omega-9, egy egyszeresen telítetlen zsírsav, egy kettős kötéssel. Ezek a tulajdonságok teszik őket szobahőmérsékleten folyékonnyá.

A linolsav és az olajsav egyaránt energiaforrás a szervezet számára, és hozzájárul a sejtek és szövetek szilárdságához. A főzés során azonban eltérő módon reagálnak a hőre, ezért eltérő hatással lehetnek az egészségre.

A magas sztearintartalmú/magas olajsavtartalmú napraforgóolaj is tartalmaz sztearinsavat, egy telített zsírsavat, amely szobahőmérsékleten szilárd, emiatt az ilyen készítményekkel nem igazán találkozhatunk a boltok polcain. Ezt a fajta napraforgóolajat nem otthoni felhasználásra szánják, hanem csomagolt élelmiszerekben, fagylaltokban, csokoládékban és más élelmiszeripari termékekben találkozhatunk velük.

A napraforgóolaj-fogyasztás lehetséges előnyei

A napraforgóolaj valamennyi állítólagos előnye a magas olajsavtartalmú fajtákhoz kapcsolódik, különösen azokhoz, amelyek legalább 80% olajsavat tartalmaznak. Egyes kutatások szerint az egyszeresen telítetlen zsírsavakban gazdag étrend segíthet csökkenteni a magas koleszterinszintet és ezáltal a szívbetegségek kockázatát.

Egy 15 egészséges felnőtt bevonásával végzett vizsgálat szerint azoknál, akik 10 héten keresztül magas olajsavtartalmú napraforgóolajban gazdag étrendet fogyasztottak, jelentősen alacsonyabb volt a vér LDL (rossz) koleszterin és triglicerid szintje, mint azoknál, akik hasonló mennyiségű telített zsírt tartalmazó étrendet fogyasztottak.

Egy másik, 24 magas vérzsírszintű emberen végzett vizsgálat során megfigyelték, hogy a magas olajsavtartalmú napraforgóolajat tartalmazó étrend 8 héten át történő fogyasztása a HDL (jó) koleszterinszint jelentős növekedéséhez vezetett, szemben a napraforgóolaj nélküli étrenddel.

Az ilyen jellegű tanulmányok lehetővé tették, hogy a magas olajsavtartalmú napraforgóolajat olyan élelmiszerként tüntessék fel, amely segíthet csökkenteni a szívbetegségek kockázatát, ha telített zsírok helyett használják. Ennek ellenére a napraforgóolaj lehetséges szívegészségügyi előnyeit alátámasztó bizonyítékok nem meggyőzők, és további kutatások indokoltak.

A fogyasztással járó hátrányok

Annak ellenére, hogy bizonyítékok utalnak a napraforgóolaj egészségügyi előnyeire, aggodalomra ad okot, hogy fogyasztása negatív egészségügyi következményekkel is járhat.

A napraforgóolaj azon fajtái, amelyek nem magas olajsavtartalmúak, több linolsavat, más néven omega-6-ot tartalmaznak. A közepes olajsavtartalmú napraforgóolaj az egyik leggyakrabban használt fajta, amely 15-35% linolsavat tartalmaz.

Bár az omega-6 olyan esszenciális zsírsav, amelyet az embernek a táplálkozással kell biztosítania a szervezete számára, aggodalmak merülnek fel azzal kapcsolatban, hogy túl nagy mennyiség fogyasztása gyulladásokhoz vezethet, és ezzel összefüggésben egészségügyi problémák jelentkeznek. Ennek oka, hogy a linolsav arachidonsavvá alakul át, amely gyulladáskeltő vegyületeket termelhet. A növényi olajokból származó linolsav túlzott fogyasztása a gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavak csökkent bevitelével párosulva negatív egészségügyi hatásokhoz vezethet.

Az állatkísérletek arra utalnak, hogy az omega-6-ból a szervezetben keletkező arachidonsav növelheti a gyulladásos markereket és olyan jelzőanyagokat, amelyek elősegítik a súlygyarapodást és elhízást okoznak.

Oxidáció és aldehidek

A napraforgóolaj egy másik negatív aspektusa, hogy potenciálisan mérgező vegyületek szabadulnak fel belőle, ha többször 180 °C körüli hőmérsékletre melegítik. A napraforgóolajat gyakran használják a magas hőfokon történő főzéshez, mivel magas a füstpontja. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy a magas füstpont nem garancia az olaj hőstabilitására.

Egy tanulmány szerint a napraforgóolaj szabadította fel a legnagyobb mennyiségű aldehidet, összehasonlítva más növényi alapú olajokkal, háromféle sütési technikákat alkalmazva. Az aldehidek mérgező vegyületek, amelyek károsíthatják a DNS-t és a sejteket, és így hozzájárulhatnak olyan betegségek kialakulásához, mint a szívbetegségek és az Alzheimer-kór.

Minél hosszabb ideig van hőhatásnak kitéve a napraforgóolaj, annál több aldehidet bocsát ki. Ezért a napraforgóolaj biztonságosabb felhasználási módja lehet a kíméletes, alacsony hőfokon történő sütés.

Napraforgóolaj vs. más étolajok

A kutatások alapján a magas olajsavtartalmú napraforgóolaj kis mennyiségű fogyasztása csekély előnyökkel járhat a szív egészsége szempontjából.

A magas linolsavtartalmú vagy közepes olajsavtartalmú napraforgóolajok valószínűleg nem rendelkeznek ugyanezekkel az előnyökkel, ráadásul magas hőmérsékleten történő sütés során még veszélyes vegyületek is keletkezhetnek.

Az olíva- és az avokádóolajok szintén gazdagok egyszeresen telítetlen olajsavban, de kevésbé mérgezőek hevítéskor.

A többszörösen telítetlen zsírsavakban szegény olajok, például a magas olajsavtartalmú napraforgó-, repce- és pálmaolajok stabilabbak a főzés során, mint a magas linolsavtartalmú napraforgóolaj.

Ezért, bár a napraforgóolaj kis mennyiségben megfelelő választás, számos más olaj nagyobb előnyöket kínál, és jobban teljesít a magasabb hőfokon történő főzés során.

Összefoglalás

A magas olajsavtartalmú napraforgóolajról vélelmezhetjük, hogy bizonyos előnyökkel jár a szív egészségére nézve.

A napraforgóolajról azonban bebizonyosodott, hogy magasabb hőmérsékleten történő melegítéskor idővel mérgező vegyületek szabadulnak fel. Egyes fajták magas omega-6-tartalmúak, ezáltal túlzott fogyasztás esetén hozzájárulhatnak gyulladások kialakulásához.

Összességében a napraforgóolaj használata alacsonyabb hőfokon valószínűleg biztonságos. Az avokádó- és az olívaolaj jobb választás lehet, amelyek stabilabbak a hevítés során. Végső soron, ha többféle olajat használunk különböző ételek készítéséhez, az a zsírtípusok jobb egyensúlyát eredményezheti az általános étrendünkben.

FORRÁS: Készült a HealthLine.com cikke nyomán

Jóváhagyott tartalom