Táplálkozás · 2022.12.23.

Étvágytalanság az időseknél – Mit tehetünk?

Számos oka lehet annak, ha az idősek elveszítik az étvágyukat. Az öregedés számos élettani és életmódbeli változással jár, amelyek az időseknél étvágytalanságot okozhatnak. Hogyan lehet ezt a problémát kezelni, és hogyan lehet elkerülni, hogy időskori alultápláltsághoz vezessen?

Miért alakul ki az időskori étvágytalanság?

Először is, mivel az idősek kevesebb energiát fogyasztanak, mint a fiatalabbak, kevesebb kalóriára van szükségük. Emellett az anyagcseréjük is lassabb, mint a fiatalabbaké és a gyermekeké.

Ahogy öregszünk, nemcsak magával az étvággyal, hanem a test számos szervével és szervrendszerével is problémák merülhetnek fel. Az öregedési folyamatot kísérhetik például fogászati problémák, illetve emésztőrendszerben bekövetkező változások, amelyek csökkentik az étkezés iránti vágyat.

Az idősek számára az ételek kevésbé ízletesek is lehetnek, így nem akarnak enni – egyszerűen nem élvezik az ízeket. Ezt természetesen befolyásolja az íz- és szaglásérzékelés korral járó gyengülése, sőt idővel az ízlelőbimbók elvesztése is.

Az önállóan élő és/vagy fogyatékkal élő emberek számára a főzés, a konyhai munka és a konyhai eszközök használata meglehetősen nehézkes lehet, és ezek a problémák pszichésen akár étvágytalansághoz is vezethetnek.

Étvágytalanság idős embernél – mi okozhatja még?

Bizonyos esetekben az étvágytalanság nem csupán az öregedés jele. Az étvágycsökkenést okozó gyakori egészségügyi problémák a következők:

  • demencia,
  • a krónikus betegségekkel összefüggő gyógyszerek használata,
  • álmatlanság és egyéb alvásproblémák,
  • depresszió,
  • pajzsmirigy rendellenességek,
  • nyálmirigy működési zavar,
  • parodontális, szájüregi és torokbetegségek,
  • daganatok, különösen a fej és a nyak területén,
  • Parkinson-kór.

Ha azonban nem ezek a problémák a fő okai az étvágytalanságnak, akkor a legjobb, ha különböző módszerekkel kísérletezünk, hogy rávegyük az idős személyt az evésre. Mit tegyünk az idősek étvágytalansága ellen?

A tápanyagokban gazdag ételek kisebb adagjainak felszolgálása hasznos lehet. Néha, amikor az emberek túl sok ételt látnak a tányérjukon, azt gondolhatják, hogy az túl sok nekik, és ezen a mentális blokkon keresztül korlátozzák az evést. Megpróbálhatjuk kisebb adagokban kisebb tányérokon tálalni az ételeket. Ezzel egyidejűleg megpróbálhatjuk megváltoztatni a napi ritmust is, hogy az idős ember 3 nagyobb étkezés helyett 5 kisebb étkezést fogyasszon.

Milyen élelmiszereket érdemes beépíteni az étrendbe, hogy növeljük az ételek tápanyagtartalmát anélkül, hogy túlságosan megnövelnénk a mennyiségüket? Például avokádó, sajtok, tojás, olívaolaj, mogyoróvaj, őrölt diófélék és magvak jó választást jelenthetnek.

Készítsünk étkezési ütemtervet. Más szóval – ne hagyatkozzunk az idős ember éhségérzetére (ez a képesség az életkor előrehaladtával csökken). Ehelyett állapítsuk meg előre, hogy mik az idős ember rendszeres étkezési időpontjai, és tartsuk be azokat. Ezzel a rendszerességgel a szervezet hozzászokik az egyes étkezési időpontokhoz, és ez lehetővé teszi az éhséggel és a jóllakottsággal kapcsolatos szokások kialakulását.

Készítsünk jegyzeteket, hogy nyomon tudjuk követni, milyen ételeket szeret az idős ember, milyen ételeket nem szeret, és milyen ételek fogyasztása okozhat neki nehézséget. Azt is nyomon követhetjük, hogy a nap mely időszakaiban hajlamosabb enni, vagy mikor van nagyobb étvágya. Ez lehetővé teszi, hogy megkönnyítsük számára az étkezést, és talán jobban ösztönözzük a rendszeres táplálkozásra.

Gyógynövények az idősebbek étvágyáért

Ahogy öregszünk, a táplálkozási igényeink és a felhasznált energiaszintünk a testünk és elménk változó igényeinek megfelelően változik. Természetes, hogy az életkor előrehaladtával különböző okokból kifolyólag bizonyos mértékig elveszítjük érdeklődésünket az ételek iránt. Az alultápláltság megelőzése érdekében azonban hasznos, ha az idősebbek étvágyára figyelmet fordítunk. Ezt megtehetjük például úgy, hogy fűszernövényekkel egészítjük ki az étrendjét, mivel bizonyos gyógynövények és fűszerek hatékonyan segíthetnek az időseknek visszanyerni az étvágyukat. Az alábbi gyógynövények lehetnek nagy segítségünkre:

  • rozmaring,
  • menta,
  • Kömény,
  • kurkuma,
  • koriander,
  • ánizs,
  • édeskömény,
  • kakukkfű,
  • majoránna.

Vitaminok az idősek étvágyáért

A rossz táplálkozás – vagy inkább alultápláltság – következtében fellépő betegségek veszélye néha konkrétabb intézkedéseket tesz szükségessé. Az idősek rossz étvágya esetén érdemes gondoskodni bizonyos vitaminok pótlásáról, például étrend-kiegészítők formájában. Ez különösen igaz az olyan vitaminokra és ásványi anyagokra, mint C-vitamin, B-vitaminok, E- és D-vitamin, kalcium, kálium, magnézium, vas. Ezenkívül a cink és a B1-vitamin adagolása serkentheti az étvágyat.

Étvágyjavító gyógyszerek idősek számára

Néha az étvágytalanság helyzete egy idős embernél olyan súlyossá válik, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség. Az idősek számára leggyakrabban használt étvágyjavító szerek gyógynövényalapú, növényi kivonatokon alapuló termékek, többek között: gyermekláncfű, cickafark, menta, cikória, kapor, görögszéna. Azonban mindig tanácsos konzultálni az orvossal, mielőtt ezeket a gyógyszereket használnánk, különösen azért, mert a gyógynövénykivonatokat tartalmazó termékek befolyásolhatják az idős ember által már szedett egyéb gyógyszerek hatását.

Készült a nowafarmacja.pl cikke nyomán

Jóváhagyott tartalom