Táplálkozás · 2023.01.03.

A spenót szerepe a táplálkozásban

A zöldségfélék levelének fogyasztása nem kap elegendő figyelmet a magyar konyhákban. Tudnunk kell, hogy a különböző növények különböző növényrészei más-más arányban tartalmaznak vitaminokat és tápanyagokat. Ilyen tekintetben a levelek rendszerint a leggazdagabbak, ezért a levélzöldségek fogyasztása nem csak ajánlott, hanem szinte kötelező is.

Mindannyian tudjuk, hogy a levelekben megtalálható a klorofill, amelynek jelentős lúgosító és méregtelenítő hatást tulajdonítunk. Ezenfelül elsősorban a magas kalcium tartalmuk ismert, ami miatt az emberi szervezet mikrotápanyag ellátásában van fontos szerepük. És ha ez nem lenne elég, akkor jelentős fehérje- és antioxidáns tartalommal is rendelkeznek.

A különböző levélzöldségek fogyasztása napi rendszerességgel lenne indokolt, sajnos ehhez képest Magyarországon jelentős lemaradásban vagyunk.

A spenót – csodaszer vagy sima vitaminforrás?

A spenót kiemelkedő tápanyag és fehérje forrás, még ha a népszerű rajzfilmhős, Popeye kicsit be is segített a marketingbe. A múlt század második felében a spenótot igazi kultusz lengte körül, a gyermektáplálásban főszerephez jutott. Sajnos a felhasználás gyakorlatilag egyelővé vált a főzelék készítésével, noha sok más elkészítési módja is lehetséges. A ReceptNeked.hu honlapon számos receptet találhatunk, amelyeket mindenképpen érdemes kipróbálnunk.

Rendszerint két különböző terménnyel találkozunk; az egyik a tömör téli spenót, amely szabad földön telel és csak a tavaszi hónapokban szedhető fel. Elsősorban azért szeretjük, mert már a kora tavaszi időszakban értékes friss vitaminokkal lát el bennünket. A nyári spenót viszont sokkal zsengébb levelekkel rendelkezik, ezért kedveltebb is; tavasztól gyakorlatilag a tél beálltáig megtalálható a piacokon.

Mindkét fajtára jellemző, hogy a vásárlást követően szinte azonnal fel kell dolgozni. A spenót rosszul tűri a tárolást még hűtött állapotban is; nedves ruhába csavarva a hűtőben eláll ugyan fél napot, de így is hamar fonnyadásnak indul. Fagyasztóban is csupán feldolgozott állapotban érdemes tárolni.

Mivel magas karotinoid és klorofill tartalommal rendelkezik, ezért az egészségtudatos táplálkozás kihagyhatatlan része; elsősorban a daganatos megbetegedések megelőzésében tulajdonítanak neki nagy szerepet, de a népi gyógyászatban használták magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen is. Mindeközben kiváló folsavforrás, energiatartalma viszont kicsi, így a fogyókúrás étrendben is helyet követel magának.

Mint a többi levélzöldség, a spenót is kiváló kalcium forrás, viszont hőkezelés hatására kicsapódik az oxálsav tartalma, ami miatt a vas és más ásványi anyagok felszívódása sokkal nehezebbé válik. Ez cáfolja az általános közhiedelmet, miszerint a spenót lenne a legjobb vas forrás.

Oxálsav ide, oxálsav oda, a spenót fogyasztása rengeteg előnnyel jár, ráadásul roppant finom is. Szó sincs róla, hogy csupán főzelékként készíthetjük; személyes kedvencünk a spenótos quiche, ami mostantól gyakori vendég lesz a konyhánkban.

(x)

Jóváhagyott tartalom