Táplálkozás · 2022.12.08.

Az egészséges táplálkozás és a zab kapcsolata

Rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthető, és még az egészséges táplálkozás aranyszabályait is betartjuk vele! A zab ma már egyre több asztalra felkerül. A magas rosttartalom és laktató hatás biztosítja, hogy üdén és lendületesen induljunk neki a napnak.

Leginkább zabkása formájában készíthető el gyorsan ez a finomság, magvakkal és gyümölcsökkel kiegészítve nemcsak a gyerekek imádják majd. Egy jól összeállított reggeli részeként biztosítja azokat a tápanyagokat, amelyek szükségesek egy jó nap indításához.

Miért egészséges a zab?

Az egészséges táplálkozás alapja a változatosság és a kiegyensúlyozottság. Előtérbe kerülnek azok az alapanyagok, amelyek sokféle, értékes tápanyagban gazdagok, míg az úgynevezett „üres kalóriákat” szolgáltató társaik háttérbe szorulnak. Ennek az elvnek méltó része a zab is. Nem véletlen, hogy az angolok titkos reggeli finomsága lett, és itthon is egyre többen ismerkednek meg ezzel a remek energiaforrással.

Mire van szüksége a testünknek a reggeli ébredést követően? Hogy jól induljon a nap, teljes kiőrlésű gabonával készítsük el a reggelinket, mert így megfelelő energia-és rostforrást is biztosítunk a szervezetünknek egész délelőttre. A zabot kása vagy zabpehely formájában is elkeverhetjük tejjel, vízzel, vagy joghurttal. Magas rosttartalma miatt az emésztőrendszer számára különösen kedvező hatású, egyes típusú rostjai pedig jótékonyan hatnak a a bélfóránk egészségre is. A zabot a puffadásra hajlamosak is jellemzően panasz nélkül fogyasztják, vagyis, ha érzékenyebb a hasunk, akkor is nyugodtan falatozhatunk belőle.

A gabonafélék közt kiemelkedő tápanyagtartalmával kitűnően gazdagítja a reggelit. Szervezetünk így juthat hozzá a természetes vitaminokhoz és ásványianyagokhoz.

Az igyteljesazelet.hu azt ajánlja, hogy az egészséges táplálkozás érdekében a zabot egészítsük ki zöldségekkel, gyümölcsökkel, tejtermékekkel és sovány húsokkal is. A gyors reggeli mellett a süteményrajongók is egyre több olyan nassolni való receptet találhatnak, amelyek igyekeznek teljesíteni az egészséges és változatos étkezés alapelveit.

Így elkészítve még táplálóbb a zabkása

Nemcsak az egészséges táplálkozás, de a változatos étkezés is megvalósítható a zabból készített finomságokkal. Sőt, a gyümölcsökkel, magvakkal vegyített kásával a későbbi elhízást is könnyebb megelőzni. A magas zsírtartalmú ételek valóban hatékony energiaforrásnak számítanak, de ez gyakran túlsúlyhoz vezethet a serdülők és a felnőttek esetében is. Ezért fontos egyéb alternatív módot találni arra, hogy a napi mozgásigényünkhöz és munkánkhoz szükséges energiát megkaphassuk a reggelinél. A rendszeres zabkása reggeli pedig egy egyszerűen és könnyen kialakítható jó szokás a fitt napkezdéshez!

Akármikor megváltoztathatjuk étrendünket, hogy alacsonyabb zsír- és koleszterin tartalmú, illetve magasabb rosttartalmú ételeket fogyaszthassunk. Ráadásul a zab különösen jól párosítható egyéb hasznos vitaminforrásokkal is. Nem kell lemondanunk sem a kedvenc, ízes gyümölcseinkről, sőt, a kását és a zabsütiket is még finomabbá varázsolhatjuk egy szem aszalt szilvával, vagy néhány karika banánnal. Az egészséges táplálkozás nem önsanyargatás, kellően ízletes formában tálalhatunk mindent, még a gyerekek is rajongani fognak a reggeli zabkásáért. Bármilyen idénygyümölcsöt felhasználhatunk hozzá, de vegyük elő nyugodtan az olajos magvakat is. Sőt, a legtöbb konyhában ott találjuk a diót. Néhány lépésből valóban változatos ételt készíthetünk el, magas tápanyagtartalommal, vitamingazdagon.

A zab bármelyik évszakban ideális ötlet a reggelihez, vagy uzsonnai falatozáshoz; egy valóban egészséges táplálék gyermeknek és felnőttnek számára is!