A lenmag tápanyagokban gazdag és sokoldalúan felhasználható. Omega-3 zsírsavakban, rostokban és fontos ásványi anyagokban gazdag. Rendszeres fogyasztása támogathatja a szív- és érrendszer egészségét, csökkentheti a gyulladásokat és javíthatja az emésztést. Fontos azonban az őrölt forma és elegendő folyadék fogyasztása. Az alábbiakban láthatod a lenmag teljes tápanyagtáblázatát, amely tartalmazza a fontos tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is. A lenmag rendkívül tápláló és egészséges, sokoldalúan felhasználható összetevő, amely számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre.
A lenmag (Linum usitatissimum) a len növényének a magja, amelyet évezredek óta fogyasztanak az emberek. A lenmag rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, fehérjékben és egyéb fontos tápanyagokban. Emellett számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre, beleértve a szív- és érrendszer támogatását, a gyulladások csökkentését és a emésztés javítását.
A lenmagot egészben vagy őrölt formában is lehet fogyasztani, és könnyen hozzáadható különféle ételekhez, például joghurthoz, smoothie-hoz, salátákhoz vagy péksüteményekhez. A következő táblázat részletesen bemutatja a lenmag tápanyagtartalmát 100 grammra vetítve, hogy jobban megérthessük, milyen értékes tápanyagokat tartalmaz ez a kis mag.
Tápanyagtáblázat 100 gramm lenmagra vetítve
Tápanyag | Mennyiség 100 grammra vetítve |
---|---|
Kalória | 534 kcal |
Protein | 18.3 g |
Zsír | 42.2 g |
Szénhidrát | 28.9 g |
Rost | 27.3 g |
Kalcium | 255 mg |
Vas | 5.7 mg |
Magnézium | 392 mg |
Foszfor | 642 mg |
Kálium | 813 mg |
Cink | 4.3 mg |
Omega-3 zsírsavak (ALA) | 22.8 g |
Omega-6 zsírsavak | 5.9 g |
Vitamin B1 (tiamin) | 0.8 mg |
Vitamin B2 (riboflavin) | 0.2 mg |
Vitamin B3 (niacin) | 3.1 mg |
Vitamin B5 (pantoténsav) | 1.4 mg |
Vitamin B6 | 0.5 mg |
Folsav | 87 mcg |
Vitamin E | 0.3 mg |
Ásványi anyagok | |
Víz | 4.3 g |
Koffein | 0 mg |
Fitinsav | 1.6 g |
Foszfolipidek | 7.8 g |
A lenmag rendkívül gazdag tápanyagforrás, amely számos fontos vitamin, ásványi anyag és tápanyag mellett omega-3 zsírsavakban is gazdag. A lenmag rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének támogatásához, a gyulladások csökkentéséhez és az emésztés javításához. Fontos azonban megjegyezni, hogy a lenmagot őrölt formában érdemes fogyasztani, mivel a teljes magban lévő rostok nehezen emészthetők. Emellett fontos az is, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk a lenmag fogyasztásakor, mivel a magas rosttartalom miatt fokozott folyadékbevitel szükséges. Összességében a lenmag kiváló táplálék, amelyet érdemes beilleszteni az egészséges étrendbe.