Kalóriatáblázat · 2024.03.29.

Lenmag tápanyagtáblázat: kalória, fehérje, zsír, rost és vitaminok

A lenmag tápanyagokban gazdag és sokoldalúan felhasználható. Omega-3 zsírsavakban, rostokban és fontos ásványi anyagokban gazdag. Rendszeres fogyasztása támogathatja a szív- és érrendszer egészségét, csökkentheti a gyulladásokat és javíthatja az emésztést. Fontos azonban az őrölt forma és elegendő folyadék fogyasztása. Az alábbiakban láthatod a lenmag teljes tápanyagtáblázatát, amely tartalmazza a fontos tápanyagokat, vitaminokat és ásványi anyagokat is. A lenmag rendkívül tápláló és egészséges, sokoldalúan felhasználható összetevő, amely számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre.

A lenmag (Linum usitatissimum) a len növényének a magja, amelyet évezredek óta fogyasztanak az emberek. A lenmag rendkívül gazdag omega-3 zsírsavakban, rostokban, fehérjékben és egyéb fontos tápanyagokban. Emellett számos jótékony hatással rendelkezik az egészségre, beleértve a szív- és érrendszer támogatását, a gyulladások csökkentését és a emésztés javítását.

A lenmagot egészben vagy őrölt formában is lehet fogyasztani, és könnyen hozzáadható különféle ételekhez, például joghurthoz, smoothie-hoz, salátákhoz vagy péksüteményekhez. A következő táblázat részletesen bemutatja a lenmag tápanyagtartalmát 100 grammra vetítve, hogy jobban megérthessük, milyen értékes tápanyagokat tartalmaz ez a kis mag.

Tápanyagtáblázat 100 gramm lenmagra vetítve

TápanyagMennyiség 100 grammra vetítve
Kalória534 kcal
Protein18.3 g
Zsír42.2 g
Szénhidrát28.9 g
Rost27.3 g
Kalcium255 mg
Vas5.7 mg
Magnézium392 mg
Foszfor642 mg
Kálium813 mg
Cink4.3 mg
Omega-3 zsírsavak (ALA)22.8 g
Omega-6 zsírsavak5.9 g
Vitamin B1 (tiamin)0.8 mg
Vitamin B2 (riboflavin)0.2 mg
Vitamin B3 (niacin)3.1 mg
Vitamin B5 (pantoténsav)1.4 mg
Vitamin B60.5 mg
Folsav87 mcg
Vitamin E0.3 mg
Ásványi anyagok
Víz4.3 g
Koffein0 mg
Fitinsav1.6 g
Foszfolipidek7.8 g

A lenmag rendkívül gazdag tápanyagforrás, amely számos fontos vitamin, ásványi anyag és tápanyag mellett omega-3 zsírsavakban is gazdag. A lenmag rendszeres fogyasztása hozzájárulhat a szív- és érrendszer egészségének támogatásához, a gyulladások csökkentéséhez és az emésztés javításához. Fontos azonban megjegyezni, hogy a lenmagot őrölt formában érdemes fogyasztani, mivel a teljes magban lévő rostok nehezen emészthetők. Emellett fontos az is, hogy elegendő folyadékot fogyasszunk a lenmag fogyasztásakor, mivel a magas rosttartalom miatt fokozott folyadékbevitel szükséges. Összességében a lenmag kiváló táplálék, amelyet érdemes beilleszteni az egészséges étrendbe.