Kalóriatáblázat · 2024.03.29.

A friss fodormenta kalória- és tápanyagtartalma

A friss fodormenta gazdag tápanyagokban és rendkívül sokoldalúan használható. A fogyasztása jótékony hatással lehet az emésztésre, a légzőrendszerre és a mentális egészségre. A fodormenta kiváló forrása az A- és C-vitaminnak, valamint a kalciumnak és a vasnak. Rendszeres fogyasztásával támogathatjuk az egészséges életmódot és élvezhetjük az ízletes ételeket.

A fodormenta (Mentha piperita) egyike az egyik leggyakrabban használt fűszernövényeknek és gyógynövényeknek. A friss fodormenta levelek erős, mentolos ízűek és illatúak, és számos egészségügyi előnyt kínálnak. A fodormenta gazdag tápanyagokban, mint például a rostok, vitaminok és ásványi anyagok. A fodormenta fogyasztása jótékony hatással lehet az emésztésre, a légzőrendszerre és a mentális egészségre is. A friss fodormenta levelek kiváló forrásai az A- és C-vitaminnak, valamint a kalciumnak és a vasnak. Emellett jelentős mennyiségű rostot tartalmaznak, amely fontos a megfelelő emésztés és a szervezet egészséges működése szempontjából. A fodormenta fogyasztása segíthet csökkenteni az emésztési problémákat, enyhítheti az emésztőrendszeri diszkomfort érzését, és támogathatja az egészséges bőr és haj növekedését is.

Fodormenta Tápanyagtáblázat 100 grammra vetítve

TápanyagMennyiség
Kalória70 kcal
Fehérje3,75 g
Szénhidrát14,89 g
Zsír0,94 g
Rost8 g
Kalcium243 mg
Vas31,8 mg
Magnézium80 mg
Foszfor60 mg
Kálium569 mg
Cink2,03 mg
C-vitamin31,8 mg
A-vitamin424 IU
E-vitamin3,75 mg
K-vitamin1,7 µg
B1-vitamin (tiamin)0,082 mg
B2-vitamin (riboflavin)0,266 mg
B3-vitamin (niacin)1,188 mg
B5-vitamin (pantoténsav)0,338 mg
B6-vitamin (piridoxin)0,129 mg
Folsav80 µg
Betain0,4 mg
Kolin13,3 mg
Omega-3 zsírsavak0,12 g
Omega-6 zsírsavak0,21 g

A fodormenta rendkívül tápláló és sokoldalúan használható növény, melyet frissen vagy szárítva egyaránt fogyaszthatunk. A tápanyagtáblázat jól mutatja, hogy a fodormenta mennyi fontos tápanyagot tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak az egészséges étrend kialakításához. Ha szeretnénk a legtöbbet kihozni a fodormenta jótékony hatásából, érdemes rendszeresen beiktatni az étrendünkbe, például teák, saláták, desszertek ízesítésére vagy gyógyteaként való fogyasztásra. Legyünk kreatívak a fodormenta felhasználásában, és élvezzük az egészséges életmód és finom ételek nyújtotta előnyöket!