Táplálkozás · 2023.01.10.

Ha szereted a kávét, ezután imádni fogod

Akár feketén, akár fűszerrel, akár egy kevéske tejjel iszod, nehéz elképzelni a napot nélküle. A koffein felpörget, és van valami hihetetlenül megnyugtató abban, amikor egy csésze gőzölgő kávét kortyolgatsz. De vajon jót tesz a kávéfogyasztás?

A kávé mellett szóló érvek erősebbek, mint a vele kapcsolatos félelmek. A tanulmányok azt mutatják, hogy többet kaphatsz a kedvenc reggeli italodtól, mint gondoltad: A kávé tele van olyan anyagokkal, amelyek segíthetnek a nőknél gyakrabban előforduló betegségek, köztük az Alzheimer-kór és a szívbetegségek elleni védekezésben.

A koffein az első dolog, ami eszünkbe jut, ha a kávéra gondolunk. A kávé azonban antioxidánsokat és más hatóanyagokat is tartalmaz, amelyek csökkenthetik a belső gyulladást és védelmet nyújthatnak a betegségekkel szemben – állítják a Johns Hopkins Egyetem Orvosi Karának táplálkozási szakértői.

Növeli az energiaszintet

A kávé koffeint tartalmaz, egy központi idegrendszeri stimulánst, amely közismerten képes leküzdeni a fáradtságot és növelni az energiaszintet. Ennek oka, hogy a koffein blokkolja az adenozin nevű neurotranszmitter receptorait, és ez növeli az agyban az energiaszintet szabályozó más neurotranszmitterek, köztük a dopamin szintjét.

Egy tanulmány szerint a koffein fogyasztása 12%-kal növelte a kerékpáros edzés során a kimerülésig eltelt időt, és jelentősen csökkentette a résztvevők szubjektív fáradtságszintjét.

Javítja a kognitív funkciókat

Egyes kutatások szerint a kávé jótékony hatással lehet a hosszú távú kognitív egészségre, beleértve a jobb memóriát és a jobb figyelmet. Más tanulmányok azonban nem tudták bizonyítani ezt az előnyt.

A kávé lassíthatja a kognitív hanyatlást és csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is. Egy koffeinmentes és koffeines kávét összehasonlító tanulmány nem talált a koffeinmentes kávéhoz köthető kognitív előnyöket.

Összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával

Egyes kutatások szerint a rendszeres kávéfogyasztás hosszú távon összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség alacsonyabb kockázatával. Valójában egy 30 tanulmányt vizsgáló áttekintés azt találta, hogy minden egyes csésze kávé, amelyet az emberek naponta elfogyasztanak, 6%-kal csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Ez feltehetően annak köszönhető, hogy a kávé képes megőrizni a hasnyálmirigyben lévő béta-sejtek működését, amelyek a vércukorszint szabályozásáért felelős inzulintermelésért felelősek. Ráadásul a kávé antioxidánsokban gazdag, és hatással lehet az inzulinérzékenységre, a gyulladásra és az anyagcserére – ezek mindegyike szerepet játszik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásában.

Elősegítheti a testsúlyszabályozást

Egyes kutatások szerint a kávé megváltoztathatja a zsírraktározást és támogathatja a bélrendszer egészségét, ami előnyös lehet a testsúlykontroll szempontjából. Egy 12 tanulmányt vizsgáló áttekintés például arra a következtetésre jutott, hogy a magasabb kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a testzsír csökkenésével, különösen a férfiak esetében.

Egy másik vizsgálatban a megnövekedett kávéfogyasztás nőknél a testzsír csökkenésével hozható összefüggésbe. Továbbá egy tanulmány megállapította, hogy azok, akik napi egy-két csésze kávét ittak, 17%-kal nagyobb valószínűséggel teljesítették az ajánlott fizikai aktivitási szintet, mint azok, akik napi egy csészénél kevesebbet ittak.

Zárszóként…

A kávé népszerű ital, amelyet a kutatók széles körben tanulmányoztak számos egészségügyi előnye miatt, beleértve az energiaszint növelését, a testsúlycsökkentést, a sportteljesítmény fokozását és a krónikus betegségek elleni védelmet.

Ne feledjük, egyesek esetében korlátozni kell a kávéfogyasztást, beleértve a várandós és szoptató nőket, a gyerekeket és serdülőket, valamint bizonyos egészségi állapottal rendelkezőket. Mindazonáltal a mértékletes kávéfogyasztás – körülbelül napi két vagy három csésze – számos egészségügyi előnnyel jár, és általában biztonságosnak tekinthető a legtöbb felnőtt számára. A kávéfőző gépek típusai között különböző megoldásokkal találkozunk; ezek némelyike erősebb, némelyike pedig gyengébb ital készítésére alkalmas, így mindenki megtalálhatja az ízlésének leginkább megfelelőt.

Jóváhagyott tartalom