Táplálkozás · 2023.02.26.

Sütőtökkrémleves recept

Az őszi-téli időszakban, amikor már egyre hidegebb az idő, és a természet lassan elcsendesedik, semmi sem lehet jobb választás, mint egy meleg és ízletes sütőtökkrémleves. Ez az étel nem csak finom és tápláló, de a sütőtöknek köszönhetően tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek erősíteni az immunrendszert és megvédenek a betegségektől. A leves elkészítése sem igényel sok időt és energiát, így akár egy nehéz nap után is könnyedén elkészítheted, hogy finom és egészséges vacsorával kényeztesd magad és a családod. Próbáld ki ezt a fantasztikus sütőtökkrémlevest, és biztosan nem fogsz csalódni!

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök (kb. 1,2 kg)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 közepes méretű hagyma, finomra vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
  • 4 csésze (kb. 1 liter) zöldségalaplé
  • 1 csésze (kb. 240 ml) tejszín
  • só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint

Tálaláshoz:

  • pirított tökmag
  • tejszín
  • friss petrezselyem

Elkészítés:

  1. Előmelegítjük a sütőt 200 fokra. A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, és kockákra vágjuk. A sütőtök kockákat elkeverjük az olívaolajjal, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük. Addig sütjük, amíg a sütőtök lágy és aranybarna lesz, kb. 30-40 percig.
  2. Közben egy lábasban az olívaolajat közepes lángon felhevítjük. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, és addig pirítjuk, amíg az aranybarna nem lesz, kb. 5-7 percig. Hozzáadjuk a finomra vágott fokhagymát, a frissen reszelt gyömbért, az őrölt fahéjat, és az őrölt szerecsendiót, majd további 2-3 percig főzzük.
  3. Hozzáadjuk a zöldségalaplevet, majd felforraljuk. Csökkentjük a hőt, és 20-25 percig főzzük, amíg a zöldségek teljesen megpuhulnak.
  4. A sütőből kivesszük a sütőtököt, majd hozzáadjuk a leveshez. Az egészet simára turmixoljuk, majd visszatesszük a lábasba. Hozzáadjuk a tejszínt, és addig melegítjük, amíg az egész meleg lesz.
  5. Tálaláskor a levest tányérokba adagoljuk, és tetejét megszórjuk pirított tökmaggal, tejszínnel és friss petrezselyemmel.

Ha valaki szeretné, akkor további ízesítőket is hozzáadhat a leveshez, például szerecsendiót, pirospaprikát vagy kurkumát. Ezen kívül a leveshez kockázott bacon vagy pirított hagyma is nagyon jól passzol.

Ha valaki diétázik vagy cukorbeteg, akkor a tejszínt helyettesítheti kókusztejszínnel vagy mandulatejjel, és az édesítő szereket is el lehet hagyni.

Ez az étel nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom ízű, így ideális választás azoknak, akik szeretnének valami meleg és tápláló ételt fogyasztani hideg téli napokon.

Tápanyagtáblázat

TápanyagokMennyiség
Kalória315 kcal
Fehérje4.9 g
Szénhidrát25.5 g
– amelyből cukor8.9 g
Zsír22.2 g
Rost5.5 g
Nátrium450 mg
Kálium905 mg
C-vitamin21 mg
A-vitamin7531 NE
Kalcium118 mg
Vas3.4 mg

Fontos megjegyezni, hogy ezek csak tájékoztató jellegű értékek, amelyek eltérhetnek a felhasznált összetevők pontos mennyisége és minősége alapján.